Julkaisimme analyytikkolehti.fi:ssä vuoden 2021 lopulla palkkavertailun data-alan palkoista ja palkkatasosta Suomessa. Vertailumme pohjautui datatieteilijöiden ja koneoppimisen harjoittajien verkkoyhteisön Kagglen keräämään valtavaan 20 037 vastaajan aineistoon vuodelta 2020.

Koostaan huolimatta aineisto ei sisältänyt ainuttakaan vastausta Suomesta ja tästä johtuen käytimme tuolloin vertailussamme verrokkimaana Ruotsia, jonka yleistä palkkatasoa pidetään hyvin samanlaisena Suomen palkkatasoon nähden. Lisäksi toimme silloiseen vertailuumme mukaan Duunitorin palkkatilastoista löytyvät keskimääräiset palkat niistä data-alan toimenkuvista, jotka Duunitorin tietokannasta olivat saatavilla.

Tämä mahdollisti edes suuntaa-antavan palkkavertailun aikaansaamisen Suomen tilanteesta, parempaa dataa odotellessa.

Parempaa dataa pyydettiin, ja data tuli

Pyysimme lukijoitamme auttamaan meitä tutkimaan data-alan palkkatasoa Suomessa ja vastaamaan anonyymiin n. 15 sekunnin pikakyselyymme. Te autoitte ja vastauksia saatiin ilahduttavat 106 kpl. Lämmin kiitos kaikille!

Kyselyn vastausten perusteella Suomen palkkatilanne data-alan eri toimenkuvissa näytti vuonna 2021 tältä:

Taulukon palkkahaarukka-sarakkeesta näkyy hyvin eri rooleissa oleva rajukin vaihteluväli. Datatieteilijällä (Data Scientist) ja Analyytikolla (Business Analyst) keskipalkka voi vaihdella mm. henkilön kokemuksesta ja yrityksen koosta riippuen 3500 € / kk ja 7500 € / kk välillä. Data-analyytikolla vaihtelu on vieläkin hurjempaa, palkkatason ollessa alimmillaan 2750 € / kk ja ylimmillään 9458 € / kk ja Data Engineerillä palkka heiluu jopa 3500 € / kk ja 13 667 € / kk välillä. Muissa rooleissa vaihtelu on tasaisempaa, tyypillisesti +/- 1000 € / kk.

Kokeneen Data Engineerin palkkataso voi olla samalla tasolla C-tason johtajien kuten CAO:n ja CDO:n kanssa ja jopa korkeampi kuin CTO:lla. Data Engineerin mediaanipalkka on kuitenkin samalla tasolla (4500 € / kk) Data Scientistin ja Analyytikko-roolien mediaanipalkkojen kanssa, joten yksittäiset kovan palkkatason Data Engineerit nostavat Data Engineerin keskipalkan tasoa.

Kokemusvuodet korreloivat palkkatason kanssa odotetusti vahvasti (r = 0.59) selittäen palkkatasosta n. 35%. 5-10 vuoden ryhmässä (ryhmä #4) keltaisella näkyvä poikkeama on yksittäisen freelance-yrittäjän (Data Engineer) massasta poikkeava korkea keskipalkka.

Toivomme tästä datasta olevan apua ja keräämämme tilaston antavan suuntaviivoja, jos harkitset data-alalla aloittamista tai alalle siirtymistä, tai kun neuvottelet omasta palkastasi tai tiimiläisesi palkasta.

Dataamisiin!